dodano: 2022-08-01
W sobotę 30 lipca na działce przy ul. Kasztanowej odbył się Piknik ziołowo-miodowy. Spotkanie było zorganizowane w ramach warsztatów przyrodniczych dla uczestników programu Aktywność 60 plus.
Spotkanie rozpoczęło się od krótkiego wykładu na temat właściwości leczniczych miodu, sposobu przyrządzania miodów z ziołami i suszonymi owocami oraz zaparzania owocowo-ziołowych herbat.
Oprócz części wykładowej dla uczestników warsztatów była przygotowana również degustacja. Biesiadujący mieli okazję spróbować miodów z płatkami róż, lawendą, pyłkiem, pysznogłówką, czarną porzeczką i wiele innych. Z przygotowanych suszonych liści drzew owocowych oraz suszonych owoców uczestnicy programu Aktywni Plus mogli przygotować własną kompozycję herbat do zaparzenia.
Przy miodach, desce serów i owocach aktywni wymieniali się doświadczeniami w uprawie oraz przepisami na potrawy i napoje z ziołami i miodami. Spotkanie zakończyła degustacja pierogów z owocami z Restauracji pod Kuźnią.
Piknik stanowił podsumowanie części warsztatów poświęconych wiedzy z zakresu pszczelarstwa. Uczestnicy podczas wykładów dowiedzieli się m.in. jak wykonać przegląd ula, które rośliny są miododajne, jak wybierać miód i tworzyć nowe rodziny pszczele. Oprócz tego poznali zastosowanie produktów pszczelich w przemyśle gastronomicznym, leczniczym oraz kosmetycznym.